19 Ağustos 2014 Salı

Yastık Kılıfı Dikimi

                                               Dün oğluma pike takımı dikmek için kumaş aldım.

                                              Eve gelince hemen kumaşları yıkadım, ütüledim.

 Yastık kılıfının eni 2,40 tı.Ben de enden eninden yastık boyunu verir dedim ve kumaşı 60 cm aldım.Biraz da fazla verdiler ama toplamda hepsi 64 cm falandı.Kumaşın yamuklarını düzelttim falan kaldı 62 cm.Asıl şoku kumaşın desenini enine koyduklarını anladığımda yaşadım.Sağolsun oğlum da desen boyunda olucak diye tutturunca dün gece uzunca çare düşündüm.Kumaşlara baktım.En yakın renk olarak astarlık bir kumaşımı buldum.Ne yapalım iki kat kullanırız çünkü çarşıya bir kere daha gidemiycem bu sıcakta.Hem sonra bu kumaşı ne yapıcam?...:)


Kumaşların boyunu 55 cm gibi kestim daha doğrusu cırtlattım.Yırttım da denebilir, hangini beğenirseniz.Pamuklu kumaşları düzeltmenin en doğru ve kolay şeklidir kendileri.Makası bir yerden keser kumaşı iki yanından tutar çırrtttt diye ayırırsınız.Bu şekilde hem kumaş düzgün kesilir hem de hani hazır nevresim takımlarında pikeyi, çarşafı, yastığı yıkadıktan sonra ütülerken, katlarken bir türlü düzelmez ya işte bu işlem yapılmadam makasla kesildiği içindir.Dip not...:) Dönelim yastığımıza...
Aynı boyda astarlık kumaşımdan 70 cm'e tamamlanacak şekilde 2 kat kestim ve ucuna birleştirdim.Yastığın diğer yüzüne diktiğim astarlık kumaşı aynı şekilde fakat daha uzun olarak diktim.Çünkü bu kısım içine katlanıcak yastık kolay içinden çıkmasın diye...Yukarıdaki resimdeki gibi...


Eki uzun olan kumaş altta, kısa olanı üste yüz yüz koydum.Alttaki uzun olan kısmı ekler üst üste gelecek şekilde kısa olanın üstüne getirdim.İğneli yerlerden makinaya çektim.Klasik yastık kılıfı ölçüsü en 70, boy 50 cm.
 Bu arada benim overlok makinam olmadığı için kenarlarını şu kıvırma ayağıyla zikzak çekiyorum.Overlok kadar olmasa da çok güzel bir icat.Hala almayanlara şiddetle tavsiye ederim.Overlok makinası hayalimiz yalnız duruyor, o ayrıııı....:)
 Çarşafın ve pikenin kenarlarını düz makinaya çektim.Ama çarşaf toplanıcak gibi görünüyor.Galiba lastikliye çeviricem.

Nevresim takımı: Özgüsel Hünerler
Maliyeti: 30 ytl
......:))))
Sevgiler....:)

8 yorum:

  1. Cozumune bayildim, daha guzel olmus ellerine saglik, saglikla kullanilsin, sevgiler.:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, güle güle kullansın oğlunuz. :)

    YanıtlaSil
  3. harika olmuş özellikle yastık kılıfına bayıldım :)))

    YanıtlaSil
  4. Renk kombinasyonuna bayıldım. Ayrıca oğlunun desen konusundaki saplantısını da taktir ettim. Erkeğin titizi de kadından daha titiz olur. Sonuçta çok güzel bir iş çıkmış ortaya. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. kumaşların desenleri harika! ellerine sağlık ;))

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık . İyiki tekrar çarşıya gitmemişsin çok güzel uymuş.

    YanıtlaSil
  7. Çok tşk ederim arkadaşlar...😃😚

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel olmuş canım, güle güle kullanın...

    YanıtlaSil