23 Şubat 2014 Pazar

tişört yakası yapımı

Hani her yiğidin bir yoğurt yeyişi vardır ya bu da benim penye yakası yapışım..Umarım anlatmayı becerebilirim çünkü bilmekle, yapmakla anlatmak çok farklı şeyler.Açıkcası anlatmak konusunda kendimi çok becerikli hissetmiyorum ama dilim döndüğünce anlatıcam.
Önce yakanın ölçüsünden daha kısa olacak şekilde kumaşdan 6cm eninde uzunlamasına bir parça kesiyorum.Düzün yüzü öne gelicek şekilde ikiye katlıyorum.Makinamızı sık ve zikzag ayarına getiriyoruz ve 70 numara penye iğnemizi de takıyoruz.Aman dikkat!!!penyeyi yırtarız yoksa...Tişörtün yakasının arka birleşim yerinden biraz önce ya da sonra gelecek şekilde kestiğim parçanında ucunu biraz bırakarak kumaşa iğneliyorum.Resimde görüldüğü şekilde yakaya geçireceğim kumaşı gerdirerek yakaya dikmeye başlıyorum.Buradaki esas, gerdirmeyi dikkatli yapmak.Ne çok gergin (yakayı büzersiniz), ne de serbest (yaka da potluk olur).Zamanla eliniz alışıyor.

Bu şekilde yakanın çevresine dikmeye devam ediyoruz.Buraya kadar diğer penye anlatımlarıyla aynı zaten ama burda ben diğerlerinden biaz farklı çalışıyorum ki (bunu diktiği penyelerin düzgünlüğüyle tanınan bir terziden öğrendim) en önemli yer bence...Zaten dikiş ayrıntılarda gizli der bir bilen büyüğüm...
Tam yaka çizgisine yakın ipi koparıyorum ve ayrıca yakaya çevirdiğim parçanın içinden iki ucunu resimdeki gibi birleştiriyoum.Bu şekilde ek yeri içinde kalıyor.


Daha sonra kaldığım yerden dikmeye devam ediyorum ve çok da düzgün ve eksiz bir yaka elde ediyorum.Hazırlardaki gibi oluyor.Yakanın bitmiş halini buradan görebilirsiniz.Umarım anlatmayı başarabilmişimdir de faydam dokunur.Bilgiler paylaşıldıkça çoğalır...İyi pazarlar...:)

6 yorum:

  1. Bitmiş halinide görmek güzel olurdu. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bitmiş hali blogda var ama ben hani ''buradan bakın '' diye yazıyorsunuz ya işte ben onun nasıl yapıldığını bilemediğim için yazamadım...:) Penye Tişört isimli posttan bakabilirsiniz bitmiş haline..Sevgiler...:)

      Sil
  2. Canım yaka da tişörtte çok güzel olmuş.. Bende senden çok azıcık daha kıdemli bir blogger olarak sana Bağlantı yapmayı anlatmaya çalışayım. O dediğin şeyi adı bağlantı. Kendi blogun içinde başka bloglarda göstereceğin şeylere de yapabilirsin. Blogunda yeni yayın yüklerken hani resim ekleme butonunun yanında bağla yazıyor ya işte oradan yapıyorsun. Yazını yazarken '' burada'' yazıp üzerini sürükleyerek işaretleyip BAĞLA yazısını tıklıyorsun. Sonrasında o seni yönlendiriyor. Olmazsa ben yine yardımcı olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. +Türkan Engin becerdim sayende çok tşk ederim.Sevgiler...:)

      Sil
    2. Yardımcı olabildiyse ne mutlu bana.sevgiler..

      Sil
  3. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil